Elbow grease and midnight oil

Joris Rockx

2017 – Gerard Scholtenstraat

Joris maakt over het algemeen toegepaste kunst. Dat wil zeggen: kunstobjecten met een functie. Soms met een statement, vertelt hij een verhaal of een grap maar heel vaak is alleen esthetiek en ambacht het doel van zijn werk. Zo ook bij het werk dat hij voor RORO maakte.

Het object is een plastische vorm, een bankje, dat is vervaardigd uit aluminium.

Omdat het een half jaar buiten moest staan heeft Joris gekozen voor 5083 aluminium, een kwaliteit die voornamelijk wordt gebruikt in de scheepsbouw. Een zeer corrosie bestendige en erg ‘taaie’ legering maar ook lastig te (ver)vormen.

Joris heeft eerst een schets, een impressie, gemaakt. Vervolgens heeft hij hier een 1:1 draadmodel van gemaakt en hierop zijn de platen gepast die vervolgens aan elkaar zijn gelast. Omdat Joris niet eerder met dit aluminium had gewerkt heeft hij eerst verschillende strek- en struiktechnieken uitgeprobeerd om te zien welke het beste werkten voor dit taaie plaatmateriaal. Joris: “Dankzij RORO heb ik de tijd kunnen nemen om een werk van deze omvang te maken en dit materiaal te leren kennen. Ik heb heel veel positieve reacties gekregen. Wat ik erg leuk vond waren alle verschillende associaties die het werk bij mensen opriep.

Ik word nu, na jaren, nog steeds af en toe aangesproken over dit werk”. Het werk van Joris staat nu opgeslagen in zijn werkplaats, in afwachting van een nieuwe locatie.