Noordman

Sander Buijk

2018 – Bergwegplantsoen

Sander houdt van een kwinkslag in zijn werk waardoor de kijker geprikkeld wordt te interpreteren. Sander: “Mijn werk herbergt een dubbelzinnigheid, een stoerheid welke tegelijkertijd fragiel is”.

Sanders werk bestaat vrijwel altijd uit gekoppelde elementen die gebaseerd zijn op speelgoed en zijn dagelijkse belevingswereld. Hij is geïnteresseerd in een krachtig intuïtieve beeldtaal waarin de vorm wordt terug gebracht tot basisvorm.

De zoektocht tijdens het maakproces was belangrijk voor Sander; het zoeken naar uitvoering, textuur en materiaal staat in dit proces centraal.

Sander wilde meer de publieke ruimte opzoeken met zijn werk, deze wens sloot goed aan om een werk te maken voor een van de locaties van RORO. Het werk ‘hufterproof’ en slijtvast te maken voor buiten en een stevige constructie bedenken was de grootste uitdaging. Het werk van Sander was door de toeschouwer ook zelf te draaien, op ieder moment kon de ‘Noordman’ een andere kant opkijken. Na RORO is het werk verkocht via Artcompany aan CM. COM. Sander is van plan vaker in de publieke ruimte te gaan werken na RORO: “Het smaakt naar meer!”