Tree of Color

Tiwánee van der Horst

2020 – Gerard Scholtenstraat

Tiwánee van der Horst maakt sculpturen van gerecycled plastic. Met haar zelfontwikkelde machine (Ana) kan ze driedimensionaal schilderen. Tiwánee, met haar achtergrond als architect, is altijd op zoek naar een architectonische taal. Bij het sculptuur dat zie voor RORO maakte stelde ze zichzelf de vraag: ‘Hoe kan ik met een smeltend materiaal een bouwwerk maken waarin architectonische elementen in elkaar overvloeien?’

Van der Horst probeerde meerdere technieken uit: weven, knopen, vegen en strooien van de plastic draden. Het resultaat is een kleurig sculptuur op architectonische schaal ‘Tree of Color’, te zien voor Café de Bel aan de Gerard Scholtenstraat in Rotterdam Noord.

‘Tree of Color’ is haar ode aan diversiteit in de natuur en de mens. ‘Kunnen we alle kleuren omarmen zoals ook de natuur dat doet? En omarmen we op haar beurt ook de natuur in al haar veelzijdigheid?’ Het sculptuur is gemaakt in 2020, in het jaar dat we tot stilstand kwamen, de natuur opnieuw gingen waarderen en er wereldwijd een verandering in gang is gezet vanuit de Black Lives Matter beweging. De naar heeft de referentie naar ‘People of Color’ vandaar de spelling ‘O’ in plaats van het grammaticaal correcte ‘ou’ (colour). Een boom met een verstrengeling van kleuren als symbool voor de natuur.

De architectuur en dit symbool voor de natuur komen samen in het 3-meter hoge sculptuur gemaakt van gerecycled plastic met vele verschillende kleuren. Het materiaal en kleurensamenstelling maakt daarmee een contrast met de natuur en de grijs-bruine kleuren van de stad, dat fel afsteekt en bij ieder een idee of gevoel kan oproepen.

De gekleurde boom heeft een jaar voor Café de Bel gestaan aan de Gerard Scholtenstraat in Rotterdam. Een plek waar iedere bewoner van het Oude Noorden wel eens komt. Een plek die staat voor de diversiteit van de stad, door haar locatie tussen de multiculturele Zwartjanstraat en het Pijnackerplein waar kinderen uit de buurt komen spelen, bij het Café waar stamgasten hun plek blijven vinden. Tiwánee kreeg van omwonenden te horen dat ze vaak een extra ommetje maken om langs het sculptuur te lopen en dat kinderen er heel blij van worden, alsof het snoep is.

De boom vormde een halve poort naar de ingang van het cafe en maakte de bomenrij in de straat af. Ten tijden van plaatsing maakte het een duo met de dode boom op de stoep tegenover Café de Bel. Twee dode bomen. Ironisch genoeg is deze boom verwijderd, net als dat de Tree of Color nu ook verwijderd zal worden. Gelukkig krijgt de Tree of Color na de expositieperiode een nieuw leven op een nader te noemen andere locatie.